Sinüzit Cerrahisi
Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıdır ve bu durum, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Sinüzit cerrahisi, sinüslerin açılmasını ve iltihabı temizleme ameliyatıdır. Bu ameliyat, genellikle geniz eti ameliyatı gibi yapılır.
Sinüzit Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?
Sinüzit cerrahisi, genellikle aşağıdaki durumlarda uygulanır:
Kronik sinüzit: Bu sorun, sinüslerde sürekli olarak iltihaplanma oluşturan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, sinüslerin havalandırılmasını engeller ve sinüzit semptomlarının (burun tıkanıklığı, ağrı, öksürük) devam etmesine neden olur. Kronik sinüzit olan kişilerde sinüzit cerrahisi uygulanır.
Tekrarlayan sinüzit: Bu sorun ise sinüslerde sürekli olmasa da sık sık ortaya çıkan bir iltihaplanma rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık da aynı şekilde sinüsleri kapatır ve sinüzit belirtilerinin devam etmesine neden olur.
Bununla beraber farklı tedavi yöntemlerini deneyen ama başarısız olan hastalar için de doktor, bu prosedürü önerebilir.
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüzit ameliyatı aşağıdaki adımlardan oluşur:
- Anestezi
Uzman, hastanın durumuna göre anestezi tipi belirleyecektir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra işlem başlar.
- İşlem
Cerrah, sinüs boşluklarını görüntüleyebilmek amacıyla burun deliğine bir endoskop yerleştirir. Cerrah, burun deliğinden içeri girdikten sonra tıkanmaya neden olabilecek polipleri veya kemikleri çıkarır. Fazla dokuyu temizlemek için uzman, bir lazer cihazı da kullanabilir.
Boşluklar temizlendikten sonra doktor, sinüslerin burna doğru açılan sinüs kanalları genişletir. Böylece drenaj yolları da açılmış olur. İşlem sırasında herhangi bir kesi işlemi olmadığı için yara izi de olmayacaktır. Prosedür, ortalama 1 ile 2 saat kadar sürer.
Sinüzit Cerrahisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sinüzit cerrahisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Sinüzit cerrahisinden sonra iyileşme, nispeten hızlıdır. Hastanın iş aktivitesi herhangi bir fiziksel çaba gerektirmiyorsa sakince devam edebilir. Öte yandan, 1 ay geçene kadar efor veya fiziksel aktivite önerilmez.
- İlk günlerde tampon hissinin ve küçük kanamaların olması son derece normal belirtilerdir. Ayrıca bu süreçte yanaklar da biraz şiş olabilir.
- Bu süreçte burun bölgesine dokunmaktan kaçınılmalıdır. Yüz ise sadece soğuk suyla yıkanmalıdır.
- Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, titiz bir şekilde kullanılmalıdır.
- Tedaviden sonra yumuşak yiyecekler tüketilmelidir.
- Uzmanın talimatlarına göre günlük olarak burun bakımı yapılmalıdır.