Çene Estetiği
Çene estetiği, çene ve yüz çizgilerinin şeklini değiştirmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu estetiği işlem, çene ile yüz çizgilerinin düzensiz olması, doğuştan çenenin çıkık olması veya vücut ile uyumlu olmaması gibi nedenlerle yapılabilir.
Çene Estetiği Kimlere Yapılır?
Çene estetiği, yüz kemiklerinin gelişimi tamamlanmış olan yetişkinler için uygundur. Cerrah hastanın profilini inceler ve çenenin nasıl olması gerektiğini gözlemler. Böylece yüz ile çene, daha uyumlu ve estetik hale gelir.
Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Çene estetiği adımları şunlardan oluşur:
- Anestezi
Ameliyat öncesinde doktor, anestezi uygulayacaktır. Anestezi, ameliyat sırasında oluşabilecek ağrı ve sızıları önler.
- İşlem
Doktor, çene ve yüzün estetik bir hale gelmesi için gerekli olan kesiyi yaparak işleme başlar. Bu kesi, genellikle çenede veya ağız kenarında yapılır. Bu aşamada uzman, çene şeklini düzeltir ve kesi yerlerini düzgün bir şekilde birleştirir.
Bu aşamadan sonra cerrah, kesi yerlerini diker ve bu işlem, çene ile yüz şeklinin kalıcı hale gelmesini sağlar. Son aşamada doktor, sorunlu bölgeye bandaj uygulayarak işlemi sonlandırır.
Çene Estetiğinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çene estetiğinden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- İşlemden sonraki 2-3 saat boyunca yeme içme yasaktır.
- 7 ile 10 gün boyunca ameliyatlı olan bölge ile yemek yenmemeli ve sert cisimlerden uzak durulmalıdır. Bu süreçte cerrahın önereceği şekilde beslenmek gerekir.
- Prosedürden sonraki ilk birkaç gün boyunca minimal düzeyde ağrı ve sızı olabilir. Bunun için uzman, ilaç önerisinde bulunacaktır.
- Şişliklerin olması son derece normaldir. Çene estetiğinden sonra şişlik, ortalama 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçecektir.
- Ameliyattan sonra 14 gün boyunca sigara kesinlikle içilmemelidir. Aksi halde iyileşme süreci uzayacaktır.
- Prosedürden sonraki ilk 10 gün boyunca ağır egzersizler veya aktivitelerin yapılması önerilmez.
- Ağız bakımı, doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır.