Geniz Eti Ameliyatı
Geniz eti ameliyatı, geniz eti adenoidlerinin çıkarılması işlemidir. Geniz etleri, burun boşluğunun üst kısmında bulunan doku ve hücrelerdir. Bu doku ve hücreler, burun yolunu temizlemek ve hava yollarını koruma görevini yerine getirirler.
Ancak bazı durumlarda geniz etleri, aşırı oranda büyür ve hava yollarını tıkamaya neden olur. Bu durumda, geniz eti ameliyatı gerekli hale gelir.
Geniz Eti Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Geniz eti ameliyatı, geniz eti oluşumunun fazla olması veya geniz eti problemlerinin olması durumunda yapılır. Bu ameliyat, genellikle nefes alma problemleri olan veya sürekli tıkanan kişilere yapılır.
Prosedür için herhangi bir yaş kriteri de yoktur. Genel olarak geniz etine bağlı olarak horlama, sürekli olarak ağız açık şekilde nefes alma ve uyurken sürekli yer değiştirme gibi semptomları olanlar ideal adaylardır.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İşlem son derece basit ve hızlıdır. Ameliyat 20 ile 30 dakika kadar sürer. Ancak uygulanacak adımlar ve ameliyat süresi kişiden kişiye tamamen değişebilir. Doktor, hangi adımların uygulanacağını ve ameliyat süresini açıklayacaktır. Genel olarak geniz eti ameliyatı aşağıdaki adımlardan oluşur:
- Anestezi
Ameliyat öncesinde doktor, hangi anestezi seçeneğinin en iyi olacağını belirler. Anestezi seçeneği, tipik olarak genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon olabilir.
- İşlem
İlk olarak uzman, ameliyat edilecek alanı temizleyerek enfeksiyon riskini azaltır. Daha sonra doktor, geniz etini küçültür veya çıkartır. Böylece daha rahat nefes alınmasını sağlar. Bu işlemi cerrah, bir bistüri veya lazer kullanarak yapar. Son olarak uzman, ameliyat alanına pansuman yaparak işlemi sonlandırır.
Geniz Eti Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyattan sonra cerrahın vereceği yönergeleri takip etmek önemlidir. Geniz eti ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler genel olarak şunlardır:
- Uzman, ameliyat sonrasında bazı ilaçların kullanımını önerebilir. Bu ilaçlar, doktorun tavsiye edeceği dozaj ve sıklıkta alınmalıdır.
- Ameliyat alanını düzenli olarak temizlemek gerekir.
- Prosedürden sonraki ilk birkaç hafta fiziksel aktivite azaltılmalıdır.
- Sağlıklı beslenilmeli ve kesinlikle sigara içilmemelidir.